Germaaniäänteiden suhinaa alppimaisemissa

11.6.2018.Janne Lahti.4 Tykkäystä.0 Kommentit

Ylimääräinen päivä Gardajärvellä oli oikein mukava. Kävin Sirmiossa (Sirmionessa) ja Salóssa sekä vuorilla luostarilla maisemia katsomassa. Ns. Catulluksen huvilalla en ehtinyt järkevään aikaan vierailemaan, joten se jäi näkemättä. Vuoristoisissa järvimaisemissa oli upeaa kulkea. Liekö paikan kauneus kutsunut kirvesmiehet paikalle, sillä seuduilla käytiin iso taistelu vuonna 268, jolloin muutama germaaniheimo kävi kokeilemassa onneaan. Sillä kertaa kävi huonosti. Taistelu tunnetaan nimellä Benacus Lacuksen taistelu.

Mopoillessakin piti olla tarkka, jotteivät mutkat päätyneet pitkiksi ja käynyt kuin germaaneille muinoin. Alaspäin ajaminen on onneksi helpompaa kuin kipuaminen. Nappailin kuvia kameralla ja kopterilla kunnes ohjaimen näyttöön tuli ilmoitus, että alueella on lentorajoituksia. Otin kiltisti kopterin alas.

Kokeilin päivän aikana myös action-kameraa moottoripyörään kiinnitettynä, mutta kiinnike lähes petti ja irrotin kameran. Sain kokonaisuudessaan aika paljon vähemmän kuvamateriaalia kuin oli tarkoitus. Muutenkin kuvailu on vähän jäänyt taka-alalle, kun täällä tuntuu olevan paljon muutakin tekemistä. Blogikuvat toki sain otettua.

Aamulla lähdin kohti Itävaltaa. Alppeja halkova valtatie oli maisemien puolesta komeaa katseltavaa. Alkumatka oli aurinkoista, loppupuolella muutaman kerran satoi hiukan runsaammin, mutta aurinko kuivasi kuteet.

Innsbruckissa kieli vaihtui. Mietin äänteitä tapaillen, että jos ottaisi muutaman Aktien Brauerei Kaufbeuren Jubilaums Pilsin liikaa itävaltalaiskaksikko Schwarzeneggerin ja Schlierenzauerin kanssa saattaisi päätyä Garmisch-Partenkircheniin. Siistiä on ja ihmiset ystävällisiä, sanat vaan ovat helvetin pitkiä ja täynnä suhinaa. Muillakin kielillä toisin pärjää täällä hyvin, Innsbruck on talviurheilu- ja opiskelijakaupunki.

Koska olen vieläkin antiikin Rooman valtakunnan alueella muutama sana aiheesta.  Rooman aikaan paikalla ei sijainnut varsinaista kaupunkia vaan noin 500 asukkaan varuskuntalinnoitus. Se perustettiin vuonna 15, jolloin olin itse miinus 1953 vuotta vanha. Niin ne vuodet vierii.

Huomenna on tarkoitus jatkaa Müncheniin, jota ei ollut kaupunkina olemassa antiikin aikana. Kuitenkin kaupungissa on yksi maailman parhaita antiikkikokoelmia sisältävä museo. Toivottavasti ehdin vierailla siellä. Se on matkallanin muuten viimeinen yöpymiskaupunki ennen Tonavaa, joka oli pitkään raja Rooman ja germaaniheimojen välillä. Alla päivitetty kartta, joka ei ole tosin niin tarkka kuin edellinen, mutta josta näkyy koko antiikin roomalainen maailma. Yritän laittaa siihen suurin piirtein reittiäni sitä mukaa kun matka etenee.

Reitti

Arilica – Tridentum – Veldidena

Sanasto

Arilica = Peschiera del Garda
Benacus Lacus = Gardajärvi
Sirmio = Sirmione
Tridentum = Trento
Veldidena = Innsbruck

 

 

Lisää kommentti

. .