Tusculumista tulivuoren alle

4.6.2018.Janne Lahti.5 Tykkäystä.2 Kommentit

Moottoripyörä hyrähti käyntiin aamulla kello kymmenen aikaan. Lämpötila oli jo hyvän matkaa yli 20 asteen ja majoituksen vieressä olevan bensa-aseman luona tankatessani ensimmäiset hikipisarat huurrustivat kypärän pleksiä. Bensakorkki kiinni, pyörä käyntiin, vaihde ykköselle, kakkoselle ja kolmoselle. Ilmavirta alkoi viilentää ja ajatus juosta. Edellisenä päivänä lukiessani Marcus Porcius Caton “Herrasmiesmaanviljelijän käsikirjaa” sain idean pysähtyä lyhyesti hänen kotiseudullaan Tusculumissa. Kyseinen paikka sijaitsee hiukan Roomasta luoteeseen Albanin kukkuloilla.

Saavuin perille mutkaista ja kuoppaista vuoristotietä pitkin. Olin kääntymässä juuri kohti Tusculumin roomalaista teatteria kohti vievälle tielle kun jonkinlainen järjestysmies pysäytti minut ja alkoi puhua vilkkaasti italiaa. Jouduin laittamaan jotakuinkin kaikki muutaman kurssin italiat peliin: “Non capisco, parlo italiano abbastanza male, parli inglese?” Ihan kivasti kaveri osasi: “No joo, meillä on täällä kuvaukset tulevaan “Ruusun nimi” tv-sarjaan, jonka pääosassa on mm. John Turturro, joten tonne ylös ei voi mennä autolla tai moottoripyörällä, kun saattaa äänet kuulua tai vempeleet näkyä kuvauksissa. Jätä pyörä tähän parkkiin.”

No pyörähän jäi siihen parkkiin. Turisin vielä hetken Umberto Ecosta ja vanhasta Sean Connery-versiosta järjestysmiehen kanssa. Tästä uudesta TV-sarjasta on muuten  alustavaan tietoa imdb-tietokannassa. Kun näet kohtauksen joskus tulevaisuudessa, jossa on punakeltaisia telttoja kukkulamaisemassa, niin siellä olin kun lavasteita rakennettiin. Sinänsä tämä oli oikein hauska sattumus, sillä John Turturro on yksi lempinäyttelijöistäni, kaikkien aikojen paras “Jeesus” muun muuassa. Kannattaa katsoa youtube-videolinkki, niin saatat itsekin kokea valaistumisen.

Heitin repun selkään ja huomasin, että kamerasta oli akku loppunut, joten ehkä hyvä etten törmännyt tähtiin. Sain kuitenkin napattua kuvauskopterilla itsevalokuvausotoksen herrasmiesmaanviljelijän lapsuuden maisemista. Tämän jälkeen valuin kukkulalle vievän polun alas pyörän luokse ja jatkoin matkaa Capuan kautta Pompeijiin.

Tusculum roomalainen teatteri

Perillä minua odotti päivän antiikkiseen teemaan sopiva, oikein mukava B&B majoitus, joka oli nimetty “Pliniuksen taloksi”. Pliniuksia liittyy Pompeijin historian parikin kappaletta: Plinius vanhempi, joka kuoli pelastaessaan laivoilla ihmisiä Pompeijista ja Plinius nuorempi, joka kirjoitti jälkipolville säilyneen kuvauksen Vesuviuksen purkauksesta, joka hautasi kaupungin.

Sisäänkirjautumisen jälkeen lähdin melko pian kaivauksille. Aika vaikuttava paikka. Vaikka tunnen myötätuntoa muinaisia onnettomuuden uhreja kohtaan, jotenkin tuli mieleen, että olisiko tämä viinivarastoon jäänyt kaveri voinut lähteä vähän aikaisemmin karkuun, vai voittiko kaverin halu tarttua amphoraan kaiken järkevän ajattelun. Sitä ei kuulkaas tiedä miten itse olisi toiminut, varsinkin jos viini tuli omalta tilalta.

Aika laittaa päivä yhteen. Marcus Porcius Caton “Herrasmiesmaanviljelijän käsikirja” noin vuodelta 200 eaa. antaa loistavia vinkkejä myös aloittelevalle tilanomistajalle. Heti Pompeijiin saavuttuani huomasin, että vulkaaninen maaperä näyttää hyvältä varsinkin viininviljelyn suhteen ja turistien määrästä johtuen orjiakin olisi ilmeisen helposti saatavissa, varsinkin jos on valmis ottamaan riskin päätyä itse lyijykaivokselle. Caton konservatiivisesta ja säästäväisestä linjasta poiketen saattaisin kuitenkin tuhlata muutaman assin riuskojen maatyöläisten sijaan ns. moderniin viilennysorjaan, sen verran kuuma täällä on. Paras olisi varmaan joku kylmäkiskoinen germaanineito, jolla olisi jäätävät silmät, vahvat ja kestävät kädet sekä germaanisvalmisteinen ikuisesti kestävä viuhka. Tämän jälkeen sitä voisi katsella tiluksien terassilta viinitarhaa ja miettiä, koska Vesuvius seuraavaksi tiputtaa taivaan niskaan.

 

Kommentit (2)

  • Pentti Saares . 4.6.2018 . Vastaa

    Muista nauttia kuumasta – täällä juuri kylmenivät kelit kuin taikaiskusta! Kiitoksia sangen kiintoisasta matkaraportoinnista; näitä on kiva lukea!

  • (Kirjoittaja) Janne Lahti . 4.6.2018 . Vastaa

    Kiitos Pentti kannustuksesta. Varmaan tohon lämpötila-asiaan se universaalivastaus on oikeesti 21. Eli puolet siitä alkuperäisestä, joka on 42.

Lisää kommentti

. .